FIVES
  • Fonds FIVES
  • Nieuws
  • Over ons
    • Missie en visie
    • Wie is wie
    • Projecten
  • Partners
  • ANBI status
  • Contact

Fives richt zich de bevordering
van gezondheid, vitaliteit en
kwaliteit van leven

In het kader van de ANBI-status dient Fonds Innovatie Voeding En Samenleving (FIVES) de volgende informatie direct en op een overzichtelijke manier op haar website toegankelijk te maken voor anderen.

Het adres
De Wetering 17
4906 CT Oosterhout
Postadres
Rijnegomlaan 3
2111 XL Aerdenhout

RSIN
Ons RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer)/ fiscaal nummer ANBI luidt: 855979070
Doelstelling FIVES
De stichting heeft ten doel:
– Het bevorderen van de gezondheid, vitaliteit en levenskwaliteit van mensen door het wijzen op het belang van goede duurzame voeding;
– Initiatieven te ontwikkelen, dan wel te ondersteunen die zich richten op gezonde voeding;
– het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen, jong en oud, ziek en gezond;

de stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door
– het initiëren, subsidiëren en ondersteunen van initiatieven en projecten die zich richten op voeding en de bevordering van gezondheid, vitaliteit en kwaliteit van leven;
– professionals en aanbieders van voedselproducten te betrekken bij deze projecten;
– samenwerking te zoeken met andere organisaties die zich richten op de verbetering van de kwaliteit van leven en de rol van voeding daarbij en werken aan een vitale samenleving;
– het vergroten van (wetenschappelijke) kennis over voeding en de gezondheidseffecten daarvan door het stimuleren van onderzoek en kennisoverdracht/wisseling met betrokken partijen;

Beleidsplan in het kort

Introductie
Onbestreden is dat door een overvloed aan (slechte) voeding en een ongezonde lifestyle welvaartsziektes snel en sterk toenemen. Onbestreden is ook dat dit niet alleen ten koste gaat van de kwaliteit van het leven, maar ook de kosten van de gezondheidszorg steeds verder doet opstuwen. Typische welvaartsziekten als obesitas en diabetische aandoeningen zijn nu al de meest voorkomende dagelijkse gesprekonderwerpen bij de diverse zorg- en welzijnsinstellingen en allerlei stakeholders. De kans op welvaartsziekten wordt steeds groter en vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid en levensverwachting van jongere generaties. Hoewel de oorzaken en gevolgen van de welvaartsziekten algemeen bekend zijn, blijkt het bestrijden ervan een moeizame aangelegenheid. Hier is nog veel werk aan de winkel.

De doelstellingen van de stichting FIVES gaan echter verder dan het terugdringen van welvaartsziekten. Zoals slechte voeding gezondheidsproblemen kan genereren, zo kan goede en gevarieerde voeding bijdragen aan het welbevinden van mensen. Voeding is een centraal element in ieders leven. Voeding is daarom een belangrijke bron voor vitaliteit, gezondheid en zeker ook van levensgenot. Ook daar staat stichting FIVES voor. Vitaliteit en levensgenot dragen immers ook weer bij aan gezondheid en aan een goede samenleving.

De initiatieven van FIVES blijven uitdrukkelijk niet beperkt tot de vraagkant, tot de consumenten. Natuurlijk is het goed dat mensen bewust worden van de effecten van voeding op de gezondheid en dat deze informatie op een niet-belerende en niet-betuttelende manier wordt aangeboden, maar voor de ontwikkeling van een gezonde duurzame eetcultuur is meer nodig. Bovendien worden de consumenten vaak volledig verward door een overvloed aan eetadviezen die bovendien elke keer ook nog weer veranderen. Daarom moeten vooral ook juist de professionals dienen te worden aangesproken. Het gaat hierbij om artsen, koks, diëtisten, bestuurders van zorginstellingen, enzovoort. Zij hebben de mogelijkheden om zaken in beweging te zetten en aan de ontwikkeling van een duurzame eetcultuur bij te dragen.

Niet minder belangrijk is de aanbodkant: de voedselproducenten en -verkopers. Zij worden opmerkelijk genoeg in de meeste campagnes over het hoofd gezien. Bedrijven dienen zelf verantwoordelijkheid te nemen om zich in te spannen voor gezondere voeding en levensstijl.

Stichting FIVES wil hieraan een eigen bijdrage leveren en baseert zich daarbij op de volgende vraag: hoe kunnen we op een hoge kwaliteit van leven bereiken, waarbij we tegelijkertijd oog hebben voor duurzaamheid en gezondheid? Een wereld waarin mensen, inclusief de volgende generaties, een gezond leven kunnen leiden.

Aangezien het fonds eerst in 2016 is opgericht gaat de aandacht in eerste instantie uit naar het positioneren van FIVES, het vinden van partners, het operationeel maken van de stichting en in het creëren van naamsbekendheid.
Na deze opstartfase kan FIVES met volle kracht werken aan het waarmaken van de hoge ambities van het fonds. Hiertoe zal na een uitvoerige inventarisatie van mogelijke partners en “klanten” van het fonds en na een reeks van inventariserende gesprekken om een goed beeld te krijgen van wat er in het veld speelt, een werkprogramma worden geformuleerd dat vervolgens wordt vertaald in concrete initiatieven en evenementen.
Schematisch kunnen we deze werkwijze in vier fasen opdelen.

De vier fases van het meerjarenprogramma:

Fase 1: oprichting van de stichting. Visie en missie
Fase 2: positionering van de stichting
Fase 3: ontwikkelen van een werkprogramma
Fase 4: concrete activiteiten

Korte schets van het meerjarenprogramma
Mede op basis van de ervaringen opgedaan in de contacten en gesprekken met de leden van de RvT, de RvA, andere fondsen en stichtingen en potentiële “klanten” van FIVES zal in de loop van het eerste jaar en in het tweede jaar een concreet werkprogramma worden geformuleerd.

Vooralsnog wordt daarbij gedacht aan de volgende programmaonderdelen:

* MVO gerelateerde projecten:
FIVES vindt het belangrijk om in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen projecten te ondersteunen van scholen, buurten, sportclubs en maatschappelijke organisaties, die gericht zijn op voeding en vitaliteit.
Een aantal van dit soort projecten ligt nu reeds bij Daily Fresh Food. Deze zullen worden overgenomen en er zal, afhankelijk van het beschikbare budget, verder actief geworven worden voor nieuwe kleinschalige MVO projecten.

* Programma’s voor professionals.
Zoals gezegd richt FIVES zich in het bijzonder op professionals. Via conferenties, workshops, lezingen, prijzen en werkbezoeken wil FIVES het bewustzijn van het belang van goed en lekker voedsel vergroten en laten zien dat het aanbieden van gezonde en lekkere voeding minder ingewikkeld is dan soms wordt gedacht (Voorbeeld: Congres over gezonde voeding in de zorg).
Hiertoe zal allereerst geïnventariseerd worden welke professionals we hoe willen benaderen.

* Samenwerking (wetenschappelijke) kennisinstituten
Hier kan worden gedacht aan bijvoorbeeld projecten die geïnitieerd worden door bijvoorbeeld ziekenhuizen en zorginstellingen. Maar in principe staan we ook open voor ondersteuning van onderzoek naar de gezondheidseffecten van voedsel. (Bijvoorbeeld: oncologie voeding)
Hiertoe is in het eerste jaar begonnen met een inventarisatie van voor FIVES potentieel relevante kennisinstituten.

* Samenwerking op het terrein van R&D in voedselontwikkeling
Veel bedrijven die voedsel produceren doen ook aan R&D om tot steeds betere of nieuwe producten te komen. FIVES wil graag samenwerken in R&D projecten die leiden tot nieuwe kennis en betere voeding.
Ook hiertoe zal eerst een inventarisatie gemaakt moeten worden van de meest relevante spelers om vervolgens een aantal werkbezoeken af te leggen.

* Samenwerking met andere Fondsen
FIVES is niet heel groot en daarom is samenwerking met andere fondsen en instituten van belang om grotere programma’s of projecten te kunnen realiseren. Dit kunnen ook projecten zijn waarbij het initiatief van een ander fonds of stichting is uitgegaan en waarbij FIVES kan aanhaken.

* Voorlichting en media aandacht voor gezonde en duurzame voeding
FIVES wil graag aan specifieke doelgroepen gerichte voorlichting geven over het belang van goed en duurzaam voedsel. Hierbij kan gedacht worden aan koks in ziekenhuizen en zorginstellingen. De meerwaarde van zo’n programma is, is dat bewust zijn van en bekendheid met nieuwe voedseltechnieken en bereidingswijzen leiden tot een betere inkoop van voedsel en hoogwaardigere maaltijden.

*Algemene mediale aandacht voor voeding en nieuwe technieken draagt ook bij aan een klimaat waarin instellingen meer geneigd zijn om voeding niet langer als sluitpost te zien, maar het verzorgen van goed eten daadwerkelijk te beschouwen als een identiteitsbepalende doelstelling van de instelling.

*Geïnventariseerd zal worden wat de mogelijkheden zijn van een bijzondere leerstoel voedsel en vitaliteit van FIVES. Een leerstoel geeft naamsbekendheid en leidt tot structurele samenwerkingsverbanden. Uitgezocht zal moeten worden wat de mogelijkheden en de financiële randvoorwaarden hiertoe zijn.

In alle gevallen geldt: de stichting kan zelf projecten initiëren dan wel ontwikkelen waarvan zij denkt dat ze urgent zijn en er geen andere partijen zijn die het initiatief daartoe nemen. De stichting kan daarbij vanzelfsprekend zelf op zoek gaan naar mogelijke samenwerkingspartners.


Bestuur FIVES
FIVES kent een bestuur bestaande uit drie leden. De voorzitter de heer Prof. dr. Jogchum Plat, Universiteit van Maastricht, de secretaris mevrouw Carla Aalse, directeur Aalse & Partners B.V. en adviseur Nationaal Register, en de penningmeester mevrouw Patricia Becker, founder Career generators. Tevens kent Stichting FIVES een Raad van Advies. Hun gegevens zijn op de website te vinden.

De leden van het Bestuur en de Raad van Advies zijn niet bezoldigd maar ontvangen een onkostenvergoeding en een bescheiden vacatiegeld.

Actueel verslag van uitgeoefende activiteiten

De activiteiten van 2016 en het begin van 2017 hebben zich beperkt tot het oprichten en inrichten van de stichting, samen stellen van het bestuur en raad van advies, netwerk vergroten, participeren in diverse seminars en congressen.
In februari 2017 is de officiële opening van het fonds gepland en er wordt naar gestreefd om in het tweede kwartaal een eerste call uit te zetten, waarbij instellingen aanvragen kunnen indienen voor een subsidie van de door hun voorgestelde programma’s op het terrein van voeding, gezondheid en vitaliteit.

Financiële Verantwoording
Stichting FIVES heeft in 2016 nog zonder budget gedraaid en wordt in 2017 operationeel. De verantwoording van onze financiën kunt u terugvinden in het overzicht van Baten en Lasten en zal na het opmaken van de jaarrekening 2017 hier te vinden zijn.

Inkomsten van FIVES
FIVES krijgt zijn geld voor de zowel de interne organisatie als de te verstrekken subsidies voor projecten van derden op het terrein van voeding, gezondheid en vitaliteit van bedrijven in de voedingssfeer. De stichting werft bij deze bedrijven actief om financiële ondersteuning.
Besteding van gelden
FIVES heeft slechts een zeer beperkte infrastructuur om de eigen kosten zo laag mogelijk te houden en daardoor zo veel mogelijk aan projecten en subsidies te kunnen besteden. De overhead is met andere woorden gering.

FIVES draagt bij aan de ontwikkeling van een vitale samenleving.

Gelooft u ook in dat je door gezonde voeding en een goede leefstijl een hoge kwaliteit van leven kunt bereiken? Maakt u zich ook zorgen over de explosieve toename aan de zogeheten welvaartsziekten en de grote verwarring die op dit moment heerst over goede voeding en leefstijl? En bent u ook van mening dat juist op dit vlak nu en in de toekomst een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen ligt? Dan zult u het met ons eens zijn dat we tijd moeten vinden voor echte innovatie op het gebied voor gezonde voeding en leefstijl.

Wanneer uw bedrijf kan en wil bijdragen aan het realiseren van onze doelstellingen, of dat u in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen stichting FIVES of specifieke projecten financieel of participatief wil ondersteunen, dan bent u van harte welkom om vriend of partner van FIVES te worden.

Als onze vrienden/partners kunt u projecten en initiatieven ondersteunen die bijdrage leveren aan een gezonde wereld met een hoge kwaliteit van leven waarin jong en oud vitaal en gezond het leven doorbrengen. Samen staan we sterker en kunnen we het verschil maken.

Partner van FIVES
FIVES slaat de brug tussen de academische wereld van wetenschappelijk onderzoek, en diverse bedrijven die innovatief met voeding, leefstijl en welzijn bezig zijn en daarnaast de maatschappelijke initiatieven op al deze terreinen. Partnerschap kan op diverse manieren gerealiseerd worden, bijvoorbeeld door een onderzoek te financieren, infrastructuur of locaties aan te bieden voor het organiseren van bijeenkomsten of evenementen, ondersteuning in natura, zo realiseren we sponsorship.. Mocht u interesse hebben om actief participerende partner te worden dan kunnen we in een gesprek tot een voor u optimale verbinding komen?

Vrienden van FIVES
Vrienden van FIVES onderstrepen en ondersteunen de visie en doelstellingen van de stichting in de ruimste zin, maar participeren niet actief in projecten.

Heeft uw vragen of wilt u een bijdrage leveren aan een van onze projecten*?

Mail ons dan voor meer informatie.

*Vanaf 2017 start Fonds-Fives met de eerste projecten

E-mail
info@fonds-fives.nl

Telefoon 
06 479 607 94

Postadres
De Wetering 17
4906 CT  Oosterhout

Scroll naar bovenzijde